有關避孕藥忘記服用

我今個月食返Yasmin, 經期來後第8天(8/1)開始服用,食了6粒後忘了吃3天後已經停服… 今天發現小便有血,暗紅色,之前都有發生多次性行為…請問現在的情況是來經嗎?這表示沒有懷孕?

沒人回覆…

唔好意思呀遲左
可唔可以講多少少呢?
性行為是插入性嗎? 除避孕藥, 有無做安全措施例如用安全套呢?
你上一次經期是什麼日期呢? 平時週期日數是…?

謝謝你
因為有體內射精…(忘掉了日期)無做安全措施
上一次經期是12月8日,這次不知道為什麼會早了,平常都是8號左右…

明白!不過唔好意思,都係有D要問清楚…
你提到小便有血,有痛嗎?
你能夠分出係小便有血,或係經血嗎?
你話應該8號來經,今次早了… 即你1月已來經?

我今個月1月1號來經,小便輕微有血

沒有痛

應該是類似經血,不過量不多

OK明白了。

有關懷孕:
首先,我假設你肯定自己1月頭已來經,如果係咁,即沒有懷孕。
我話假設係因為小便有血,所以你好似又唔係太肯定?
所以如果真係想萬無一失,可以考慮用驗孕棒或去醫院驗血。

有關小便有血:
呢方面則建議你去求醫,因為唔太知道什麼原因會有血。去醫生度諮詢同check check會比較安全。而且亦可以了解係咪因為食避孕藥而引起既身體反應。總之,出血都唔係正常情況,建議求醫。

有關避孕:
避孕藥之所以可以發揮效用,需要每日定時服用,同完全服用整個cycle。聽你講既情況,未能跟指引服用的話,的確會影響效用,所以可以考慮睇睇其他避孕方法,或真係跟足指引去確保藥物可以發揮效用。

有關月經:
來經日子早左遲左,可以因為好多因素。服藥日期既改變﹑身體情況﹑精神情況﹑壓力等都會有影響。所以聽你講既情況,可能都牽涉好多原因。不過唔洗太擔心,因為聽落身體既情況比較多變動,可能就係因為咁而早左一星期。

希望可以解答到主要疑問先!有需要你再留言丫! :slight_smile: