好擔心會有咗

請問如果女朋友幫我自慰完跟住用紙巾清理精液之後,大家都有去洗手,佢有用洗手液洗,但係我冇用到,我淨係用水洗完再用紙巾抺乾隻手,之後過咗大概10分鐘,期間都有摸床單、被、仲有女朋友件衫同褲,之後我再用手指插入去佢嘅陰道,會唔會有事

補充返先,我都有掂到用嚟抺精液嘅嘅紙巾

並且佢1月28嚟m,呢段時間係排卵期,所以好擔心

可唔可以回應下我🙏

正常唔會 因為精子唔可以係空氣中生存過2-3分鐘

咁如果我淨係用水洗過手同埋用紙巾抺乾隻手,係咪都唔會有機會?

同埋我確定用手幫女朋友插個陣,我隻手係乾冇水嘅

我女朋友同我都好擔心

水都沖死哂啦

有冇人幫我再分析下🙇‍♂️

有冇人可以回應下:bowing_man:‍♂:pray::pray:

hello,謝謝你提問呀,明白你好擔心既。以下資料睇下你岩唔岩用? :slight_smile:

精子暴露係空氣中,尤其在寒冷的表面,通常會係幾分鐘內死亡,如果接觸到水,精子會更快死亡。除左暴露係空氣當中很快會死亡,如果曾在衣物纖維上停留及水的沖刷,將大大減低精子的生存機會。

另外你講得岩既,如果伴侶係排卵期時有性行為,受孕既機會會提高。不過,以你形容既情況呢,機會唔高,因為:
1。你地沒有進行插入式性行為
2。精子並接觸過好多媒介,而且你地中間有洗手,時間上應該超過好幾分鐘? 根據以上分享,精子存活率大大下降
3。手指並唔係一個正常可以引導精子進入子宮受孕既媒介,精子成功進入女性身體而受孕既機率低

以上唔知有無解答到你呢?:blush:

少少建議及提醒呀~
如果真係好擔憂,可以考慮驗孕。
另外聽到你地都未有計劃生育,咁不如就下次用安全套。除左唔洗咁憂慮,亦可以減低傳染性病既機會呀 :wink:

唔該曬你呀:pray::pray::pray: