51 日未黎m 但係用clear blue 驗左冇bb

我女朋友平時都係39-43 日黎m, 好唔穩定,有時會45日,有時更加52 日,因為最近有D驚(今日51日喇),所以買左支clearblue 電子驗孕棒驗,佢寫not pregnant。咁嘅話其實係唔係就一定唔係有左bb 。同埋咁耐都未黎m 對佢尼講係唔係都仲係正常範圍?好擔心。

多謝你同我哋分享你嘅擔心~ 睇得出你好關心你嘅另一半 :relaxed:
一般而言經期大約係28日一個週期,但其實有很多因素都可能導致經期不穩定,例如休息時間是否足夠、心理壓力、是否長期熬夜、生活習慣改變、服用過藥物等等,都無話一個確切嘅「正常範圍」。如果月經一直不規律的話,其實應該考慮去睇醫生,了解下係咪身體出現問題。
而關於會唔會有BB呢件事,想問下你最近半個月有無同女朋友發生不安全、無採取避孕措施嘅性行為呢?

1個讚

我地未試過有真正性交,每次都只係用手指。因為聽講男仔射精前D液體,有機會因為上一次射精果陣而留喺尿道,所以我地每次用手指前我都有去一次廁所(網上面都話排尿可以沖走留喺尿道嘅少量精子)。再加上,我每次射精都唔會射喺佢度,射完我亦冇再掂過佢下面。但係有一次唔小心hi到自己嘅前列腺液(應該少到連一滴都冇)我跟住冇洗手,用另一隻手指幫佢,會唔會咁都有bb ?但係明明已經好安全:see_no_evil:

照咁聽落有BB嘅機會係微乎其微嘅,可以放心。:relaxed:
因為精子嘅生命都好脆弱,暴露係空氣幾分鐘都會死亡;而且精子都需要一定份量嘅媒介(精液/尿道球腺液[即係前列腺液]),先可以進入陰道並令女性懷孕。
如果想完全隔絕體液嘅接觸風險,其實都可以考慮用「指用安全套」令性行為更加安全㗎~

1個讚

但係我想知其實clearblue嘅電子驗孕棒會唔會唔準:see_no_evil:我地唔係用晨尿驗,所以我叫左我女朋友5 個鐘內唔好去廁所,之後驗。咁樣得唔得:see_no_evil:因為我見啲news 話4個鐘唔去廁所都驗得,唔一定要晨尿:see_no_evil:

其實最好係跟返牌子說明書內寫明嘅時間去驗會比較準確啊,始終每個牌子都會有啲唔同,同埋有時新聞/其他post嘅報導嘅內容唔一定完全準確,亦未必係你哋用緊嘅嗰隻牌子。所以跟返說明書係最安全嘅做法呀~

另外記得你之前都有上嚟同我哋傾過有關女朋友嘅情況,好似一直以來佢嘅經期週期都係比較長同唔穩定。會唔會考慮去做一次詳細婦科檢查先?經期長期不穩有機會係荷爾蒙或者子宮狀況引起,排除之後就可以安心啲。因為有好多女性本身週期就係比較長,年輕女子亦會較常出現經期不穩定嘅情況,實在唔需要太擔心呀。

同埋都記得之前有同你討論過有關性接觸嘅事,好開心見到你哋而家會好小心避免性器官直接同間接接觸,亦會小心係接觸過精液之後唔好直接掂到陰部。不過好似AK咁講,精子生命真係好脆弱,好容易會死。明白你哋好擔心,但希望你哋知道你哋已經好努力去避免同防備,所以可以唔需要太過擔心呀!!(Tips: 指套係市面上比較難買到,可以用安全套代替咁使用架~~)

1個讚

多謝你咁認真覆我呀,同埋我都記得你之前講過嘅野呀。不過佢到今日55 日都未黎m,我想知其實clearblue會唔會唔準,同埋係唔係要再驗多次呀,定係其實我地一定唔會有左bb 所以應該focus 喺其他令佢未黎m嘅因素度(因為呢排佢考final )?

1個讚

其實市面上買到嘅驗孕棒都係準確嘅,如果都好擔心可以再驗,或者買其他牌子再驗呀。你哋會懷孕嘅機會真係好低,應該係其他嘢嘅影響比較大啊~特別係你話佢最近考Final,應該都會有好大assignments,壓力都好大啊,影響都會明顯架。

最近買多左支黎驗,但唔係啲咩牌子,但係個結果就係冇懷孕。不過佢到今日61日都未黎

佢前日有睇中醫,不過淨係比左啲中藥佢,冇講其他野。咁點算好

放鬆啲~ 如果你地呢段期間都無進行插入式性行為嘅話,懷孕及機會已經排除。

經期紊亂都只能夠通過藥物調理身體、保持良好作息同埋減少生活上嘅壓力去解決。
其實你地持續對懷孕風險嘅擔心,加上佢嘅考試都可能係壓力嘅源頭。會唔會可以嘗試同女朋友一齊傾下有咩辦法可以令你地兩個都無咁大壓力?:smile: